Güncel
AntalyaÂ’daki Suriyeliler gitmek istemiyor
Antalya Valiliği’nin, şehri terk etmeleri ile ilgili tebligatı, Suriyelileri endişelendirdi. Genellikle bahçelerde çalışan Suriyeliler, "Turistik alanlara gitmiyoruz, bizi göndermesinler" diyor. Antalya esnafı ise ikiye bölünmüş durumda.
"Buraya alıştım, beni kolumdan tutup gönderene kadar buradan gitmem."
Bu sözler, Antalya’da bahçelerde portakal, pamuk toplayarak hayatını kazanan Suriyeli Abdullah’a ait.
Antalya ValiliÄŸi geçen hafta yayınladığı tebligatla Suriyelilere ÅŸehri terk etmeleri çaÄŸrısında bulundu. Kararın gerekçesi Antalya’nın bir turizm ÅŸehri olması. Antalya’da yaÅŸayan Suriyeliler ise tedirgin. ÇoÄŸu kendine bir hayat kurmuÅŸ, para kazanmaya baÅŸlamış ve ÅŸehri terk etmek istemiyor.
"Biz bahçede çalışıyoruz, bizi de gönderirler mi?"
Suriyeli Abdullah da bir yıl önce Suriye’nin Kamışlı ÅŸehrinden Türkiye’ye geldi. Suriye’de hukuk okuduÄŸunu, ancak savaÅŸ baÅŸlayınca, okulu ikinci sınıfta bırakmak zorunda kaldığını söylüyor. 10 aydır Antalya’da yaşıyor. Bahçelerde portakal, pamuk, zeytin toplayarak geçimini saÄŸlıyor. Günlük 50 lira kazanarak üç çocuÄŸuna, eÅŸine ve annesine bakıyor. Bazı iÅŸverenlerin Türk iÅŸçilere göre düÅŸük ücret verdiÄŸini söylüyor.
Antalya ValiliÄŸi’nin Suriyelilerin ÅŸehri terk etmesi yönünde çıkardığı tebligatının kendisini endiÅŸelendirdiÄŸini söylüyor. Abdullah, “Buraya alıştık. Ä°yi, kötü iÅŸ oluyor. Evden iÅŸe, iÅŸten eve gidiyoruz. Suriye’de savaÅŸ olduÄŸu için buraya geldik. Buradan gitmek istemiyoruz. Antalya turistik olduÄŸu için göndereceklermiÅŸ bizi. Ä°stanbul da, Ä°zmir de turistik. Oralarda da Suriyeli var. Biz burada bahçelerde ekmek parası kazanıyoruz. Bizden ne istiyorlar?” diye soruyor.
Aylık 400 lira kira ödediÄŸini söyleyen Abdullah, Antalya’da diÄŸer illere göre daha kolay geçinebileceÄŸini düÅŸünüyor. Bu yüzden ÅŸehri terk etmek istemiyor. ‘Biz merkezde, turistik alanlarda deÄŸiliz, bahçelerde çalışıyoruz, bizi de gönderirler mi?’ diye soruyor endiÅŸeli bir ÅŸekilde.
26 yaşındaki Faruk HoÅŸu da bahçelerde çalışarak para kazanıyor. O da Antalya’yı terk etmek istemiyor. "Suriye’de savaÅŸ var, iÅŸ yok. Mecbur buraya geldik. Burada günlük 40-50 liraya çalışıyoruz" diyor.
"Suriyeliler düÅŸük ücretle çalıştırılıyor"
Antalyalı bahçe sahipleri de Suriyelilerden 'memnun'. Çünkü çoÄŸu bahçe sahibi onları düÅŸük ücretle çalıştırıyor. Bazıları, Türk iÅŸçilere 50-60 lira verirken onlara 20-30 lira veriyor. Ancak baÅŸlarında bir amele başı olanlar kimi zaman daha ÅŸanslı. Çünkü onlar çavuÅŸlarının belirlediÄŸi, daha iyi bir ücret alabiliyorlar.
Abdullah’ın bahçesinde çalıştığı Antalyalı bahçe sahibi Osman Göster ise Suriyeli iÅŸçilerden memnun. Bazı bahçe sahiplerinin onlara düÅŸük ücret verdiÄŸini belirten Göster kendilerinin 50 lira verdiÄŸini bunun da biraz onları çalıştıran çavuÅŸ ile ilgili olduÄŸunu söylüyor. ‘Onların baÄŸlı oldukları çavuÅŸ fiyat belirliyor. Ona göre biz de ücret ödüyoruz. Birkaç ay önce de Türk iÅŸçi çalıştı burada ben yine 50 lira ödedim. Ama Suriyelilere düÅŸük ücret verenler olduÄŸunu duyuyoruz’ diyor.
Esnaf karardan memnun
ValiliÄŸin kararına Antalya’nın turistik merkezlerinden olan Yat Limanı ve Kale içi esnafından farklı tepkiler var. Kimi Suriyelileri hiç görmediÄŸini kimi ise çok fazla Suriyeli olduÄŸunu ve rahatsızlık verdiklerini söylüyor.
Yaklaşık beÅŸ yıldır Yat limanı’nda çalıştığını söyleyen Ünal Aydın ise yat limanında hiç Suriyeliye rastlamadığını söylüyor. ‘Onlar pek buralarda olmuyor. Ağır iÅŸlerde ya da baÄŸda, bahçede, seralarda geri planda çalışıyorLAR’ diyor.
30 yıldır Antalya’da yaÅŸayan, iki yıldır da Kaleiçi’nde esnaflık yapan Hayri Umar, özellikle yaz aylarında Suriyelilerin dilencilik yaparak turistleri rahatsız ettiÄŸini söylüyor. Bu yüzden valiliÄŸin kararını doÄŸru bulduÄŸunu ifade ediyor. ‘Geçen yıl çok rahatsızlık verdiler, turistler de onları Türk zannetti. HoÅŸ olmadı’ diyor.
Kale Ä°çi Esnaflar BirliÄŸi DerneÄŸi BaÅŸkan Yardımcısı Bayram Akyan ise 20 yıldır Kaleiçi’nde esnaf olduÄŸunu söylüyor. O da valiliÄŸin kararını doÄŸru bulanlardan. Akyan ‘buraya gelip dilencilik yapıyorlar, zorla araç camlarını siliyorlar, turist para vermediÄŸi zaman ısrar ediyorlar. Ä°yi bir izlenim olmuyor. Biz Belediye'ye, gerekli yerlere zaman zaman bu konuyu duyuruyoruz’ diyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu BaÅŸkanı Osman Ayık, valiliÄŸin kararını ÅŸu sözlerle deÄŸerlendiriyor:
“Bence karar asayiÅŸle ilgili. Yerinde bir açıklama. Suriyeliler bizim misafirimiz, Türkiye onlar için her türlü yardımı yapıyor. Ama bu, Türkiye’nin her yerinde bulunacaklar anlamına gelmez. Türkiye’nin diÄŸer ÅŸehirlerinde çalışabilirler."
Turistler ise durumun çok farkında deÄŸil. Ä°sveç’ten geldiÄŸini söyleyen Kjell Qurustron bir haftadır Antalya’da olduklarını sokaklarda Suriyeli dilenci görmediklerini söylüyor. ValiliÄŸin kararı hakkında ne düÅŸündüÄŸü sorusuna ise 'Cevabı zor' yanıtını veriyor:
‘Bir tarafta ülkeleri savaÅŸta olan insanlar var, diÄŸer tarafta ÅŸehrin geliÅŸimini isteyen bir yönetim. Yorum yapmak zor.’
Antalya Valisi: Suriyeliler'in Antalya'da kalıcı olmaması planlanıyor
Antalya Valisi Muammer Türker, geçen hafta yaptığı açıklamada Suriyelilerin kenti terk etmeleri noktasında tebligat yapıldığını belirtmiÅŸti. Üreticilerden de ucuz iÅŸgücü, dürüst, namuslu çalışan insanlar olmaları nedeniyle de kendilerine çok ciddi talepler geldiÄŸini kaydeden Vali Muammer Türker “Türkiye'nin genel makro politikalarına Suriyelilerle ilgili politikalarına ters düÅŸecek bir uygulama içerisine fiiliyatta çok girmek istemiyoruz. Yeter ki düzgün dursunlar, iÅŸlerini yapsınlar. Yani dilencilik gibi, çeÅŸitli asayiÅŸi ilgilendiren olaylara karışmasınlar” ÅŸeklinde konuÅŸmuÅŸtu.
Kentte 10 bine yakın Suriyeli olduÄŸunu tahmin ettiklerini belirten Vali Türker, “Prensip olarak Suriyeliler'in Antalya'da kalıcı olmaması planlanıyor. Antalya'nın özelliÄŸinden dolayı sadece Antalya'ya saÄŸlanmış bir imtiyaz bu" demiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.